28 Ağustos 2014 Perşembe

Tahiti (Moorea, Bora Bora, Huahine, Raiatea, Taha Adaları)

Dünyanın en trend balayı destinasyonlarından biri Fransız Polinezyası’nın başkenti Papeete’dir. Büyük Okyanus'un tam orta yerinde denize dağılmış haldeki 118 küçük ve volkanik adaların ve atolün en büyüğü ve en ünlüsü Tahiti'dir . Tahiti’nin sosyete adaları olarak tabir edilen en ilgi çekici adaları Moorea, Bora Bora, Huahine, Raiatea ve Taha’dır. Bu adalar dünyanın bir çok ünlü çiftinin balayı seyahatlerinde tercih ettikleri adaların başında gelmektedir. Bu adalar 1880’de Fransız kolonisi ilan edilmiştir, adalarda resmi dil Fransızca’dır. Yerel kabilelerin kültürleri ile Fransız kültürü bu adalarda harmanlanmıştır. Adaların hemen hemen hepsi mükemmel beyaz kumlu plajlara, şnorkel ve dalış bölgelerine ve yemyeşil bir doğaya sahipler.


Hava nasıldır?
Adaların kliması seyahat etmek için her dönemde idealdir. Ortalama sıcaklık yaz mevsiminde 27 ° C kış mevsiminde ise 26 ° C’dir. Tabi bu sıcaklıklar her ne kadar bunaltıcı gibi gözükse de araç, otel ve restoranlarda klima mevcut. Adalarda yaz mevisimi Kasım – Nisan, kış mevsimi ise Mayıs – Ekim ayları arasında yaşanmaktadır. Valinizi hazırlarken yanınıza mutlaka hafif pamuklu giysiler, güneş kremi, şapka almanızı tavsiye ederim. Sentetik kumaşlı giysileri tercih etmemelisiniz.





Nasıl giderim ?
Uluslar arası tek havalimanı Papeete’ye çok yakın bölgede olan Tahiti Faa’s Havalimanıdır. Tahiti’ye Fransa, Amerika, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan direk uçabilirsiniz.

Uçuş süresi ne kadar ?
Los Angeles - Papeete                                                                           08.30 saat
Paris - Los Angeles                                                                                11.50 saat (Air France uçuşları Los Angeles’de duraklama yapmaktadır)
Tokyo - Papeete                                                                                       11.35 saat
Auckland - Papeete                                                                                 05.00 saat

Uçuşlardan dolayı gece geç saatte otele giriş yapmak isterseniz, otele giriş yapacağınız gün içinde rezervasyon yapmanız gerekecektir.

Yerel havayolu ile Tahiti’den 46 farklı adaya uçuş vardır. Sefer sayıları çok fazla olmadığından Papeete dışında bir adaya seyahatinizi planlıyorsanız mutlaka iç hat uçuşlarını kontrol etmeniz gerekmektedir.


Vize almam gerekiyor mu?
Fransız Polinezyası, Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları, Kuzey ve Güney Amerika ülke vatandaşlarının 30 güne kadar olan seyahatlerinde vize talep etmemektedir. Fransız vatandaşları kimlik kartları ile ülkeye giriş yapabilirler. Türkiye’den seyahat edecek turistler için ise vize gerekmektedir, vize başvurusu Fransız Konsolosluğu’na yapabilmektedir. Vize ile ilgili ikinci bir detay ise aktarma yapacağınız ülkenin vizesini mutlaka almanız gerekmektedir. Türkiye’den Tahiti’ye genellikle Los Angeles aktarmalı olarak gitmek mümkündür. Los Angeles aktarması için mutlaka ABD vizesi almanız gerekecektir.
Diyeceksiniz ki ABD vizesi de alacaksam Amerika’yı da seyahat planıma dahil ederim. Tahiti’ye yapacağınız seyahatlerde Türkiye’den uçuş süresi (yaklaşık 30 – 35 saat aktarmalarla) göz önünde bulundurulduğunda gidişte ve dönüşte bir gece Los Angeles konaklaması hem sizin daha az yorulmanızı hem de seyahatinizin daha keyifli geçmesini sağlayacaktır.

Nereleri görmeliyim ?
Tahiti’de görmeniz gereken ve fotoğraflamak isteyeceğiniz birçok yer var.

'Le Marche'. Papeete’de bulunan iki katlı yerel bir pazardır.  Burada hem yerel ürünleri almak ve tatma imkanı bulabilirsiniz. Güçlü kokusu, bronzlaştırıcı ve nemlendirici etkisi olan Tahiti yağı Monoi’yi almanızı tavsiye ederim. Ayrıca bu pazarda tropikal renkler ve geleneksel desenler ile tasarlamış giysiler, plaj havlusu veya dokuma bir ürünleri, takı, kartpostal, küçük hediyelik bardaklar, kokulu sabunlar, yerel dans kostümleri, şapka ve deniz kabuğundan yapılmış kolyelerden bulabilirsiniz.

*The Arahoho Deliği: Tahiti'nin kuzeyinde bulunan bu yerde dalgaların okyanus tarafında bulunan kayalıklara çarpar ve kayalıkların yol tarafına bakan kısımlardan bir fışkıye gibi yola düştüğü ilginç bir yerdir.
*Les Trois Cascades  Şelaleri  
*Kral Pomare Beşinci Mezarı
*Pointe Venus Deniz Feneri
*Botanik Bahçeve Gauguin Müzesi
*Olivier-Breaud Golf Sahası
*Arahurahu Marae; Eski tanrıları anmak için siyah taşlardan yapılan bir anıtın bulunduğu dini mekan
*Siyah İnci Müzesi  
*To'ata;  Limana yakın olan bu meydanda bir çok restoran bulabilirsiniz. Eğer seyahatiniz temmuz ayına denk gelirse Haiva festivalini bu meydanda izleyebilirsiniz.


Neler yapabilirim ?
Deniz ve su sporları: Sörf, tüplü dalış, Şnorkel ile dalış (Çoğu otel şnorkeli ücretsiz olarak tedarik etmektedir), Kanyon gezisi, Vatoz ve Köpekbalığı besleme, su sporları, derin deniz balıkçılığı ve kitesurf.
4X4 ile safari yapabilir, Golfe merakınız varsa kısa bir golf eğitimi alıp, golf oynayabilirsiniz.

Seyahatiniz esnek ise yerel uçuşlar ile diğer adalara günübirlik geziler yapabilirsiniz.

26 Ağustos 2014 Salı

Eylül Ayında Balayı Önerileri - 3

Uzak Rotalar

Çiftler balayı seyahatlerini uzak ülkelerde ve şehirlerde de geçirmek isteyebilirler. Uçuş süresinin uzun olduğu veya direk gidilebilecek destinasyonların haricinde bazı ülke ve şehirleri seçmek zaman kaybı olarak algılanabilir. Hayatınız boyunca bir kere gerçekleştireceğiniz balayı için bu zaman kaybının pekte önemi olduğunu düşünmüyorum. Neden diye soracak olacak olursanız uzun uçuşlarda yeni nesil multi medya teknolojisine sahip uçaklarda eşiniz ile birlikte çok keyifli zaman geçirebilirsiniz.  

Uzak rotalardan Amerika kıtası için balayı önerilerim;

Karayipler Eylül ayında ziyaret etmek için çok iyi bir dönem olmayacaktır. Eğer bu dönemde Karayipler’de balayınızı geçirmek istiyorsanız rüzgar, yağmur ve fırtınaların seyahatiniz boyunca canınızı sıkacaktır. Aynı zamanda bu şartlar Florida içinde geçerlidir. Tabi Amerika kıtası sadece Karayipler ve Florida’dan ibaret değil. Amerika kıtasında size ilk önerim göz kamaştırıcı doğal güzellikleri ile California’dan batıya doğru bir seyahat planı yapmak.
Grand Kanyon’dan başlayıp romantik bir yol eşliğinde Utah, çevresinde bulunan Milli Parklar, Salt Lake City ve Rocky Dağlarında son bulacak bir rotayı takip edebilirsiniz. Farklı ve romantik bir rota üzerinde  bulunan Amangani Otel konaklama için önerim olacak. Amangani Dağların yamacında bir vadi üzerinde konumlu Amangani Otel’de doğa ile baş başa çok keyifli anlar geçirebilirsiniz.




Bir diğer önerim üstü açık bir  araç kiralayarak San Francisco’dan Los Angelas’a bir seyahat planlayabilirsiniz. Belki araba kullanacak olmanızdan dolayı yorucu bir seyahat olabilir fakat emin olun çok keyif alacağınız bir rota olacaktır. Konaklamanızı Napa Vadisi veya Yosemite Ulusal Parkı içerisinde bulunan tesislerde gerçekleştirebilirsiniz. Uzun süreli bir balayı seyahati planlıyorsanız gezinin sonuna California ile Bora Bora’yı da ekleyebilirsiniz.




Güney Amerika’da bu dönemde seyahat edebileceğiniz en iyi yerlerden biride Peru’dur.  Machi Picchu Antik kenti, plajları, yeşil doğası ile Peru balayı seyahatiniz için çok farklı bir alternatif olabilir. Seyahatinizi minimum 7 gece olacak şekilde planlamakta fayda olacaktır. Peru’da Machi Picchu dışında Lima, Cusco  gibi şehirlerde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında olmalı.


Eylül ayında balayı planı yapabileceğiniz en güzel destinasyonlardan biriside Güney Pasifik’tir. Özellikle renkli kültürü ve plajları ile Fiji bu bölge için önerim olacak. Tabiki de Fiji’yi sadece deniz, kum ve güneş seyahati olarak düşünmemek gerekir. Balayınız boyunca köpekbalıkları ile birlikte dalış yapabilir, yerel köyleri ve çevredeki diğer adalara günübirlik geziler yapabilirsiniz.



Uzak rota önerilerim için bu defa kıta değiştiriyoruz. Güney Hindistan Eylül ayı içerisinde ziyaret etmek mükemmel bir dönemdir. Hindistan’da Tanrının evi olarak bilinen Kerala sıra dışı bir balayı seyahati için önerebileceğim bir başka destinasyon olacak. Bu bölgede balayınızı stresten uzak bir şekilde geçirebilirsiniz. Seyahatiniz boyunca şelaleler, tropik yağmur ormanları, bölgeye has tapınakları, filleri ve baharat tarlaları ile Cochin, tarihi Tellicherry ve Neeleshwaram plajı olağan dışı bir balayı seyahati olacaktır.



Dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları Himalayalar balayı seyahati planlayanlar için diğer bir destinasyon önerim olacak. Düğün öncesi ve sonrasında zihin, beden ve ruh dinginliği için mutlaka üzerinde düşünülmesi gereken bir seçenek olacaktır. Himalayalar'da Ananda Hotel & Spa'da size özel villa'da harika bir balayı geçirebilirsiniz. Konaklamanız boyunca Yoga derslerine, yemek kurslarına, doğa yürüyüşlerine ve rafting turlarına katılabilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz.





Yukarıda önerdiğim rotalardan birinde geçireceğiniz balayı seyahatiniz, sizin için farklı bir deneyim olurken,  balayı sürecinde yaşadığınız anları ve anıları ömür boyu unutmayacaksınız. Özellikle seyahatiniz boyunca çekeceğiniz fotoğrafları sosyal medyaya paylaşımınız arkadaşlarınızı da kıskandıracaktır.  Bir çok önerimi kısa geçtim, önerdiğim destinasyonlar ile ilgili detaylı bilgi isterseniz bana mesaj gönderebilirsiniz.


Şimdiden keyifli seyahatler, ömür boyu mutluluklar dilerim.

24 Ağustos 2014 Pazar

Eylül Ayında Balayı Önerileri -2

AFRİKA VE HİNT OKYANUSU

Balayı seyahati planlamanız için önerebileceğim diğer destinasyonlar Afrika ve Hint Okyanusu olacaktır. Eğer macera dolu bir balayı seyahati gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız Afrika'da bulunan birçok safari parkı sizin için ideal olacaktır. Özellikle Eylül ayı içerisinde Bostwana'da suların birikmesi ile birlikte büyük göçü izleyebileceğiniz en iyi yerlerden birisidir. Bostwana dışından önerebileceğim safari kampları ve parkları Chobe Ulusal Parkı, Okavango Delta Kampı, Chobe Chilwero'dur.

Doğu Afrika'da büyük sürülerin göçlerinin başladığı ve en keyifli şekilde safari yapabileceğiniz başka bir bölge Kenya'da bulunan Masai Mara Safari Kampı'dır. 

Güney Afrika'da ise eylül baharın başlangıcıdır, havalar yavaş yavaş ısınmaya, doğanın rengi yeşile dönmeye başlar. Safari yapmak isteyenler için bu bölgede Kruger, Sir Richard Branson ve Ulusaba Özel Safari Kampı önerebileceğim yerlerdir.

Namibya'da kurak dönem olmasından dolayı safari esnasından fil ve siyah gergedanları görmek için iyi bir dönem olacaktır. Ayrıca balonla güneşin doğuşunu, Etosha'da bulunan beyaz tuz düzlüklerini, dünyanın en uzun kum tepelerini ve uçsuz bucaksız çöl manzarasını izlemek keyifli olacaktır. Konaklamanızı Onkoshi, Wolwedans Dune veya Ultimate Namibya'da gerçekleştirebilirsiniz. Namibya sizin veyecan verici rotalardan biri olacaktır. 

Zambiya'da da Namibya gibi sıcak ve kuru dönemin başlangıcıdır. Benim önerim South Luangwa Ulusal Parkında minimum 4 gecelik bir balayı seyahati planlaması olacaktır. Bu dönemde hem safariya katılabilir hemde Victorya Şelalesinin muhteşem manzarası eşliğinde tekne turu ile Malawi'de Pumulani Gölü planlamaya dahil edilerek harika bir balayı yaşayabilirsiniz.

Ayrıca balayı planlamanızda aşağıdaki kombinasyonlarıda önerebilirim;
*Kenya'da safari & Zanzibar'da deniz, kum, güneş
*Güney Afrika'da safari & Mauritius'ta deniz, kum, güneş
*Güney Tanzanya & Zanzibar 

Hint Okyanusu adalarında muson yağmurların azalması ile birlikte balayı seyahatiniz için planlamalarınıza alabilirsiniz. Hint Okyanusu için önerelilerim Mauritius, Seyşeller ve Maldivler olacaktır. 

Kuzey Afrika'da normalleşme sürecine giren Mısır balayı seyahati planlamanız için önerebileceğim diğer bir ülke olacaktır.




23 Ağustos 2014 Cumartesi

Eylül Ayında Akdeniz Ülkerinde Balayı Önerileri...

Yazın son döneminde balayına gitmek sizin için çok romantik olabilir. Havaların biraz daha serinlemiş olması, yaz kalabalığın azalmış olması keyifli ve romantik bir balayı seyahati geçirmenizi sağlayacaktır. Her ne kadar hava sıcaklıkları azalmış olsa de deniz hala yüzmeye imkan verecektir.
Eylül'de balayı seyahati planlamanın diğer bir avantajı da yüksek sezonun sona ermesi ile birlikte fiyatların düşmesi olacaktır. Restoranlarda önceden rezervasyon yaptırma veya katılacağınız günübirlik turlarda acaba yer bulabilir miyim telaşı yaşamamakta sizin için diğer avantajlar olacaktır.
Benim Eylül ayı için balayı seyahati planlaması yapan çiftlere önerilerim şunlardır.

AKDENİZ ÜLKELERİ
Eylül döneminde Akdeniz ülkeleri balayı için en tercih edebilecek ülkelerdir. Sezonun son dönemi olması, havaların hala sıcak ve güneşli olması, kalabalığın azalmış olması Akdeniz ülkelerini balayı seyahati için tercih edebilir hale getirmektedir. Ayrıca bir çok turizm şirketi bu dönemde ucuz fırsatlar sunmaktadır. 

Akdeniz ülkeleri arasında benim öncelikli tercihim Yunan adaları olacaktır. Santorini, bir çok butik otelin hizmet verdiği Santorini'de balayı romantizmini daha çok hissedebilirsiniz. Masmavi denizi, arnavut kaldırımlı sokakları, nefes kesen manzarasında güneşin batışını izlemek, siyah kumlu ve çakıllı plajları, hemen hemen her sokakta karşınıza çıkabilecek küçük kubbeli kiliseleri ile Santorini sizi kendisine bağlayacak. Küçük bir not adada bulunan açık hava sinemasında bir akşam mutlaka bir film izlemenizi tavsiye ederim.
Yunan adaları için diğer tavsiyem daha az gelişmiş ve küçük bir adan olan Alonissos. Stresli düğün sonrasında dinlenmek için mükemmel bir yer. Konaklama için deniz kenarında bir ev kiralayabilirsiniz. Yemeklerinizi kendiniz yapabilir, muhteşeme dalga sesleri ve deniz manzarası eşliğinde başbaşa ve romantik yemeğin keyfini çıkarabilirsiniz. Diğer bir ada tavsiyem Naxos, dağlık olmasına rağmen sahil tavernaları ve muhteşem kumsalları ile balayanızdan keyif alabileceğiniz bir adadır.

 Kıbrıs Eylül ayında hala güneşin ve denizin tadını çıkarabileceğiniz adalardan biridir. Bir çok 5 yıldızlı otel alternatifi veya butik otel alternatifleri balayı planlaması yapanlar için değerlendirilmesi gereken diğer alternatif rotalardan biridir.
Türkiye'de sıcak ülkelerden biri olarak Akdeniz ülkeleri arasında önereceğim diğer bir ülkedir. Özellikle Fethiye Ölüdeniz veya Marmaris bozulmamış kumsalları ve doğası ile balayı seyahatinizi geçirebileceğiniz yerlerden ikisidir. Ayrıca konaklama için 5 yıldız otel yerine butik otelleri tercih edebilirsiniz. Bunlardan birisi Condé Nast Johansens tarafından Avrupa'nın en romantik oteli seçilen Hotel Villa Mahal'dir. Eminim plajları ve doğası ile düğün sonrası stresinizi burada burada atabilirsiniz.

İtalya'da da tatilciler evlerine dönüş yapmış olsalar da kendinizi kalabalıkların içerisinde bulma ihtimaliniz yüksek olacaktır. İtalya'da size önerebileceğim plajları, eğlenceli gece hayatı, spa merkezlerine sahip olan Sardinya veya Güney İtalya'da kendinizi özel hissedebileceğiniz, havuzlu vilları, muhteşem plajları ve çevre gezileri ile Puglia'dır. Toskana bölgesindeki butik otellerde balayınızın keyfini çıkarırken tarihi kültürel geziler yapabilir, yemek kurslarına ve bağ gezilerine katılabilirsiniz.
Küçük ve sevimli bir ada olan Capri adası, yazın kalabalıklığından uzaklaşmış ve kanalları büyüleyen Venedik, Roma, Floransa ve Siena bölgeleri de Venedik seyahatine eklenerek planlanan bir balayı gezisi de hafif yorucu olma ihtimali olsa da İtalya'ya seyahat etmeyi planlayan çiftler farklı bir alternatif olacaktır.
İtalya ile ilgili planlarınızı Amalfi, Positano, Ravello ortaçağ kasabaları ve Capri adası üzerinede planlayabilirsiniz. 



İspanya için önerim ilk önerim Mallorca olacaktır. Balayınız için Mallorca'nın sakin bir kasabasında havuzlu bir villa kiralayabilir veya daha kalabalık bölgelerinde şık butik otellerden birinde konaklayabilirsiniz. Daha hareketli bir balayı seyahati için İspanya'da Endülüs bölgesini seçebilir, Sevilla, Granada veya Ronda'da şık butik otellerde kalabilirsiniz.
Son olarak önerim açık turkuaz rengi denizlerde yüzüp, tekne gezilerine katılabileceğiniz, dalmaçya kıyılarını ve adalarını keşfedebileceğiniz Hırvatistan olacaktır. 

Umarım önerilerim sizin için yol gösterici olur. Önerilerimde belirttiğim yerlerde konaklama, ulaşım ve tur detayları ile ilgili olarak mesajlarını bekliyorum. 




21 Ağustos 2014 Perşembe

Balayı Planlaması Yaparken...

Tabiki de tüm çiftler balayı seyahatlerinin kusursuz geçmesini isterler. Kusursuz bir balayı seyahati planlaması için yapmanız gerekenler konusunda size yardımcı olacağını düşündüğüm önerilerimi sizinle paylaşmak isterim.

1- Seyahat edilecek mevsim ve dönem
Her ne kadar evlilik planı yapan çiftler genelde yaz mevsimini tercih etmektedirler. Mevsim yaz olsada çiftlerin sosyal yaşantılarından, iş hayatındaki yoğunluk veya izin probleminden dolayı balayı seyahatlerini başka bir döneme ertelemek zorunda kalabiliyorlar.  Yaz mevsiminde evlilik planı yapmayan çiftler için ise evlendikleri dönemde seyahat edebilecekleri destinasyonlar kısıtlı olabiliyor. Bundan dolayı çiftlerin evlilik planı yaptıkları dönemde kişisel tercihleri doğrultusunda nerelere seyahat edebileceklerini seyahat uzmanlarına sorup fikir almaları balayı seyahati planlamasının ilk adımı olacaktır. Bu yardımı balayı seyahatini gerçekleştirmiş yakın arkadaşlarınızdan alabilirsiniz fakat zevkler ve renkler her zaman aynı olmayacaktır.

2- Destinasyon seçimi
Seyahat uzmanınız veya arkadaşlarınızdan aldığınız fikirler doğrultusunda hayal ettiğiniz balayı seyahatini nerede geçirmeye karar verme aşaması biraz uzun sürecek bir aşamadır. Çiftlerin beklentileri veya hayal ettikleri seyahati geçirmek istedikleri destinasyon konusunda mutlaka bir kaç alternatif olacaktır ve bunlar arasından tercih yapmak zaman alacaktır. Destinasyon seçiminde mutlaka kişisel tercihlerinizi ön planda bulundurmalısınız. Eğlenceyi seviyorsanız eğlence mekanları ve alternatifleri çok olan bir yer seçmelisiniz. Mesela eğlenceyi sevip Maldivler'de balayı yapmak sizi mutsuz edecektir.

3- Seyahat bütçesi
Balayı seyahati planlamanızda diğer önemli etken ise seyahat için ayıracağınız bütçedir. Daha önce mevsime ve balayınızı geçirmeyi arzuladığınız yerin seçimini yaptınız. Şimdi sıra tericihlerinizi bütçenizle örtüştürebilmek. Benim sizlere tavsiyem bu konuda mutlaka size gerçek bütçeyi sunabilecek turizm şirketlerine gitmeniz olacaktır. Bu aşamada mutlaka en az iki veya üç turizm şirketinden fiyat talebinde bulunun. Çünkü aynı hizmetleri size farklı fiyatlarda sunabilirler. Elinizde farklı fiyatlandırmaların olması sizin seyahat bütçenizi net bir şekilde planlamanıza yardımcı olacaktır. Tercih edeceğiniz ülke veya şehirin ekonomik şartları, tercih edeceğiniz seyahat şekli otobüs, tren veya uçak, konaklamak istediğiniz otelin kategorisi, vize uygulayıp uygulamadığı, konaklayacağınız otelin pansiyon durumu bütçenizi etkileyecek başlıca faktörlerdir.

4- Pasaport ve vize işlemleri
Balayı planlamanız esnasında pasaportunuz yok ise sizi karmaşık bir süreç bekliyor olacak. Öncelikle pasaportunuzu evlenmeden önce kullandığınız soyadınız ile çıkarmak zorunda kalacaksınız. Evlendikten sonra bir süre daha bu pasaportu kullanabilirsiniz fakat sık sık yurtdışına seyahat etme planlarınız var ise ileride bu durum sizin sorun olacaktır. Böyle bir durumda kısa süreli pasaport çıkarmanızı tavsiye ederim.  Diğer bir husus ise balayı seyahatiniz için vize uygulayan bir ülkeyi tercih ettiyseniz o ülkenin vize prosedürlerinin süreci ve zorluğu. Mutlaka vize başvurunuzu seyahatinizden en az 1 ay önce yapmalısınız. Yaşayabileceğiniz vize sorunu hem sizin evlilik telaşı içinde sorunu çözmek için zamanınız olmayabilir hemde balayı hayalleri kurarken canınızı sıkabilir.

Yukarı belirttiğim faktörler sizin hayallerinizdeki balayı seyahatini yaşamanızda etkili olacaktır. Bazen seyahat planlamanızı yaparken evlilik yoğunluğundan dolayı bu süreçleri gözünüzden kaçırabilir ve hayal ettiğinizden farklı bir balayı seyahati geçirip, mutsuz bir şekilde balayınızı sonlandırabilirsiniz.